Omega 3 mastné kyseliny

Co jsou to esenciální mastné kyseliny?

Mastné kyseliny jsou životně důležité pro lidský organismus, protože jsou součástí membrán každé buňky našeho těla. V lidském těle existují dvě skupiny mastných kyselin. Zatímco první skupinu mastných kyselin si lidské tělo dokáže vyprodukovat samo, druhou skupinu může získat jedině ze stravy. Tuto druhou skupinu mastných kyselin nazýváme esenciální mastné kyseliny, přičemž jejich název (esenciální - podstatný, základní, hlavní) vyjadřuje jejich nutnost pro naše zdraví.

Existují dva typy esenciálních mastných kyselin Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny. V moderní stravě mají Omega-6 bohaté zastoupení (semena, ořechy a rostlinné oleje) a není proto třeba je přijímat jako doplněk stravy. Naopak, moderní strava má velký nedostatek Omega 3 mastných kyselin, protože jejich bohatým zdrojem jsou především mastné ryby (sledi, sardinky, tresky, makrely ...), jejichž spotřeba je v současnosti nízká a navíc mnohé konzervované rybí produkty jsou často doplňovány rostlinným olejem.

Jaké jsou zdroje Omega 3?

K dispozici jsou 2 zdroje Omega 3 mastných kyselin: rostlinné zdroje (krátké řetězce) a živočišné mořské zdroje (dlouhé řetězce). U rostlinných Omega 3 nebyly zdokumentovány stejné účinky jako při mořských Omega-3. Důvodem je, že rostlinné Omega 3 neobsahují důležité mastné kyseliny DHA a EPA. Na rozdíl od nich mořské Omega 3 jsou bohatým zdrojem DHA a EPA.

Nejbohatším zdrojem mořských Omega 3 mastných kyselin jsou:

- Tučné ryby ze studených vod (např. losos, makrela, sleď, ančovičky a sardinky)

- Rybí játra (zejména treska)

- Přírodní výtažky Omega 3 (např. olej z tresčích jater, rybí tuk nebo tulení olej).

Pokud nemáte dostatek tučných ryb ve vaší stravě, je pro Vaše zdraví velmi prospěšné přijímat Omega 3 mastné kyseliny jako doplněk stravy.

Co jsou DHA a EPA?

Omega 3 z ryb jsou bohatým zdrojem DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenové). DHA a EPA jsou nejdůležitější ze všech druhů mastných kyselin Omega 3, protože jsou základními stavebními prvky pro buňky v celém těle a klíčové složky mozku, očí a srdce.Vědecký výzkum již po celá desetiletí potvrzuje příznivé zdravotní účinky DHA a EPA na lidský organismus. Je zdokumentováno, že DHA a EPA mají příznivý účinek na životně důležité funkce a orgány lidského těla jako srdce, krevní oběh, mozek, centrální nervový systém a zrak.

Jaké formy DHA a EPA známe?

Mořské Omega 3 existují ve třech různých formách - ve formě triglyceridů, fosfolipidů nebo ethyl-esterů. Triglyceridy (např. ryby, tuleni) a fosfolipidy (plankton) jsou přírodní, zatímco ethyl-ester je syntetická forma, která neexistuje v přírodě.

Výzkum ukazuje, že triglyceridy i fosfolipidy mají příznivý účinek na organismus a jsou také v těle dobře vstřebatelné. Většina studií byla provedena na DHA a EPA v přírodní formě triglyceridů zejména kvůli jejich lepší dostupnosti.

3-omega.cz © 2024